Lickle-Perlzweig House

Lickle-Perlzweig House

3918
,
Durham
NC
Cross street: 
Architectural style: 
Construction type: 
National Register: 
Neighborhood: 
Type: 

3918 Dover Road, ca. 1930, Contributing Building

Two-story hip-roofed Colonial Revival with shingle siding, 6/6 double-hung wood sash, intersecting

front-gabled wing at one end of facade, projecting gabled entry with fluted pilasters and open

pediment, and interior brick chimney. William and Margaret Lickle purchased the parcel from Hope

Valley, Inc., in 1929; Lickle was the sales director for Mebane and Sharpe who lived at the

Washington Duke Hotel before moving to Hope Valley. The Lickles sold the house to William and

Olga Perlzweig in 1931. Dr. William Perlzweig was among the Johns Hopkins medical school faculty

that moved to Durham to establish the hospital and medical school at Duke University.

Comments

No comments yet.

Add new comment

In tours

  • This building does not appear in any tours yet.

Last updated

Location

United States
35° 56' 40.1172" N, 78° 56' 55.95" W
US

Comments

3918
,
Durham
NC
Cross street: 
Architectural style: 
Construction type: 
National Register: 
Neighborhood: 
Type: 

 

It was believed by Hope Valley residents that this was one of the original Mebane and Sharpe

 “spec houses” and that it was designed by George Watts Carr, architect for the original seven

spec homes built between 1927 and 1929.  According to city records, however, this house was

built in 1930 and William Pearlzweig and his wife were not associated with this property until

March 1931.  They probably purchased the home from a Mr. Lickle, who, records show, built

it approximately two-and-a-half years before the Perlzweigs.  Lickle was the owner

responsible for the construction of this house but he did not live in it very long.  If it was not built

until 1930, then the house is not one of the original spec homes, but one of the first generation

houses built in Hope Valley after it began to emerge as a community in its own right and

distinguishable from Mebane and Sharpe.  The architecture of this house supports this view

because it has some characteristics which distinguish it from the original spec houses.  For

instance, the house is clad in wood, not roughcast, there are no stone facings or knobbed stones,

but trim and architrave, and the overall massing of the form that make up this building have a

different emphasis.

This house was probably designed by George Watts Carr.  Like many of his “spec”

designs, this house utilizes English revival domestic architecture like that of Edwin Lutyens and

C.F.A. Voysey who sought an authentic English architecture which reflected a late medieval  or

Tudor spirit.  C.F.A.Voysey’s work was particularly influential in England between 1985-1910,

and subsequently on the Continent.  It was Voysey who was largely responsible for breaking the

hold that classical architectural forms held over English patrons, and who brought us the English

lodge, or cottage style.  While Voysey’s buildings were typically roughcast with stone facings

and iron casement windows, they often included a variation on a hipped tipped roof with a cross

gable or cross gables at each end over a rectangular form.  There was frequently a shed  roof at

one end as there is here, which slopes from two or three levels down to one.  His designs were

often punctuated with porches, verandas, bays and dormers, all of which we can see here. 

Although Voysey’s buildings were usually on a scale much larger than the Pearlzweig House, the

resemblance is more than passing.

Voysey’s buildings were intended to be suburban homes–comfortable, detached medium-

sized.  The detached garage with steeply pitched roof was part of the original scheme.

Work or storage space built into the peak was accessible from stairs at the back of the building.                  

Since the house was originally built, little change has been made to the structure.  Instead,

according to its current owner, the house not only has most of its original shingles, but als

retains its grey with white trim color scheme.  An entirely new kitchen was installed in 1980. 

The space in the peak over the garage was converted into a grandmother’s apartment and the

garage below into a family room–now known as the “white room.”  A small two-story addition

was built to link these spaces to the main house.  Both the upstairs and downstairs now have

direct internal access to the converted space via the original stairway of the house.  Thus, apart

from interior decor (which is very different from its original) and extensive restoration work to

the original lath and plaster walls (which the owner prudently insisted on keeping), the original

home is structurally and visually intact and looks much as it did when it was originally built.

Since its beginning, this house has had six owneers.  Stephen Barringer, its current owner.

Remembers coming here to play as a young boy.  His childhood home, the Teer House,

across the way on Chelsea Circle, is also a storied memory.

Add new comment